Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fråga om hyfs och stil

Minnessvaghet?

Fråga: Jag var nyligen hembjuden till en vän på ett hemförsäljningsparty och en av de andra gästerna var väldigt bekant. Jag har dåligt kom-ihåg, så för att inte ‘göra bort’ mig så frågade jag ”Förlåt, men var känner jag igen dig ifrån?”

Hon svarade väldigt snäsigt och kort att hon jobbar på en av mataffärerna här.

Nu undrar jag, var det fel att fråga så? Om det var det så tar jag gärna emot förslag på hur jag ska fråga, jag måste tyvärr det emellanåt eftersom jag som sagt har lite svårt för att minnas ansikten.

Svar: Många människor har svårt att förstå en vänligt menad fråga som den du ställde, de känner sig förminskade och obetydliga – helt i onödan.

Men för att hindra en sådan känsla kunde du ha sagt ”visst har vi setts, jag har världens sämsta minne, men känner ju så väl igen dig” – då har du tagit skulden på dig själv, alltså inte att personen var så ointressant att du inte mindes, utan att du har så dåligt ansiktsminne.

Detta svarar jag av egen erfarenhet, jag har precis som du jättesvårt att minnas utseende och namn, vilket är tråkigt även för mig och åstadkommer mycket bekymmer. Men det är ju mitt fel så jag använder ovannämnda teknik att förklara att det är jag som har denna brist, och ber om hjälp mot den.

Magdalena Ribbing