Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fråga om hyfs och stil

Svärföräldraordning?

Fråga: Efter att dottern har sällskapat med sin pojkvän en längre tid (över ett år) och har ett etablerat samboförhållande anser vi att det börjar bli hög tid att träffa pojkvännens föräldrar. Min fråga är om det är flickans föräldrar som bör ta initiativ till detta eller är det pojkens?

Svar: Bäst och mest naturligt vore om din dotter och hennes pojkvän, som ju bor ihop nu, bjöd sina respektive föräldrar hem till sig. Det behöver ju inte vara mer än kaffe en söndagseftermiddag.

Enligt gammal etikett bjuder fästmannens föräldrar fästmöns föräldrar på middag för att de ska lära känna varandra. Men det finns en lika etablerad tradition att fästmöns föräldrar bjuder först. Det blir ”rätt” vem som än bjuder först. Kanske kan man numera säga att den som har mest initiativförmåga bjuder först.

Men som sagt, det vettiga vore att de två ungdomarna bjuder hem sina respektive föräldrapar så att alla får träffas. Förr fanns inte den möjligheten, då bodde man knappast ihop innan vigseln, åtminstone inte öppet borgerliga kretsar som är grunden till så mycket av gammal etikett – och den behöver man inte följa när den är otidsenlig.

Magdalena Ribbing