Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fråga om hyfs och stil

Matimun-pratare?

Fråga: Jag kämpar med att lära mina barn normalt fint bordskick, t.ex. påminner jag ofta om att inte prata med mat i munnen.
Inte minst för risken att sätta maten i halsen. Ibland råkar jag ut för att närstående vuxna pratar oavbrutet med mat i munnen
när barnen är med.

Jag vet inte hur jag ska hantera detta. Ska jag säga till personen och i så fall genera densamme inför barnen
eller ska jag ta det i enrum? Eller räcker det med att fortsätta prata med barnen om hur jag förväntar mig att de ska agera vid
matbordet.

Svar: Ett bra bordsskick har man nytta och glädje av hela livet. Jättebra att du lär dina barn att äta snyggt.
Men när dina närstående vuxna avviker från det du lär dina barn kan du knappast säga till om detta i andras närvaro utan att vara ohövlig.

Men du kan göra två saker: Först förklara efter måltiden i ensamhet med dina barn att X pratar med mat i munnen, men det är inte så bra, så det ska barnen låta bli. Sedan vänligt säga till X när ingen annan hör på och förutsatt att ni verkligen är just närstående, att du kämpar med bordsskicket för barnen och du skulle bli så glad om X inte pratade med mat i munnen, eftersom du håller på att lära barnen att det inte är korrekt. Sagt i en vänlig ton till en som är närstående borde det inte tas illa upp – det är ju bedrövligt och oaptitligt med mat-i-munnen-pratare men dessa vet inte alltid om det.

Magdalena Ribbing