Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fråga om hyfs och stil

Umgängesslut?

Fråga: Fick just ett sms från en f d kollega som jag inte har hört av på nästan ett år. Vi umgicks lite då men när vi inte längre hade en naturlig kontaktyta i form av gemensam arbetsplats rann umgänget ut i sanden. Nu skrev f d kollegan att hon tyckte att jag tog avstånd från henne och ville ha en förklaring. Hur bemöta det? Tacksam för tips.

Svar: Tråkigt läge. Som jag tolkar din fråga är din f d kollega sur för att du inte har hört av dig. Är det så verkar din f d kollega lägga kontaktbördan helt på dig. Har hon försökt ringa-mejla-sms:a dig under denna tid?

Bara om hon har försökt få kontakt och du inte har svarat alls har hon anledning att fråga dig varför, och då kanske du har ett skäl, exempelvis att du har haft fullt upp privat och jobbmässigt och inte hunnit med något därutöver, eller vad det nu kan vara. Eller om du vill bli av med henne som vän, sms:a att du uppskattade den kontakt ni hade som kolleger en gång men att du nu när ni inte är kolleger längre tyvärr inte har tid med fortsatt umgänge.

Annars, om varken du eller hon har tagit kontakt med varandra, kan du ju helt enkelt sms:a till henne och säga att du inte alls har önskat ta avstånd från henne, men förmodade att hon hade mycket att göra eftersom hon inte hörde av sig. Det finns faktiskt inte så få människor som förväntar sig att andra alltid ska söka upp dem medan de själva inte ska behöva ta något initiativ.

Magdalena Ribbing