Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 01:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/06/01/rektorsfasoner/

Fråga om hyfs och stil

Rektorsfasoner?

Rätta artikel

Fråga: Min arbetsplats, en skola, har fått nya chefer det innevarande läsåret, både ny rektor och nya biträdande rektorer. Stora omorganisationer har gjorts vilket ju är påfrestande innan allt "sitter". Tyvärr är skolledningen inte lyhörd för personalens åsikter (vi som utför grunduppdraget, dvs undervisar eleverna) utan "pekar med hela handen".

Ovanpå det så blir lärare kränkta på löpande band bl.a. genom att bli totalt utskällda inför andra kollegor eller tillplattade med snäsiga, spydiga svar. Tillhör det inte "god ton" att "tillrättavisa" personal mellan fyra ögon längre? Ska man inte i en demokrati få säga sin åsikt på stormöten i personalgruppen utan att "sågas jämns fotknölarna" med spydiga svar? Vi lärare ska fostra elever i demokrati och behandla dem väl, men oss kan man "slå på" hur som helst (visar också domen i Gällivare där tingsrätten inte dömde ut skadestånd för att lärare ska räkna med visst hot och våld!!!!).

Det här har lett till att väldigt många ("alla") mår mycket dåligt och vantrivseln ökar. Man är verkligen inte "på topp" för att söka nya jobb när man är så här "låg" och sliten. Lärare är också människor!

Svar: Visst är det en fråga om hyfs och stil som du ställer. Du beskriver en både obehaglig och orimlig situation. Naturligtvis är det inte förenligt med normal hyfs – oavsett arbetsplats – att kritisera, huta åt eller vara spydig mot en i personalen framför övriga. Det ska ingen behöva finna sig i. Sådant höll chefer på med förr i tiden när personal skulle, bildigt talat, stå med mössan i handen och göra som chefen sade, ingenting annat.

Tillrättavisningar görs mellan två personer i enrum. På det sätt du berättar om intar omedelbart övriga i personalen en försvarsposition och ställer sig på den kritiserades sida; det förbättrar inte läget för den chef som åstadkommer utskällningen eller liknande.

Finns det möjlighet till en samlad aktion från lärarna? Kan ni vid ett internt möte utan chefer bestämma er för vad som ska sägas och begära tid hos skolledningen för att förklara den ohållbara situationen? Rektorer är också människor, om man tänker efter, och bör kunna förstå vad en samlad grupp har att framföra.

Magdalena Ribbing