Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 13:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/06/02/fornamnspresentation/

Fråga om hyfs och stil

Förnamnspresentation?

Rätta artikel

Fråga: Jag har en fråga angående hur man presenterar sig själv. Jag och min pojkvän hade nämligen en diskussion om detta häromdagen. Han har en tendens att hälsa med för- och efternamn när han presenterar sig för mina väninnor. Jag har lite skämtsamt bett honom att bara säga sitt förnamn men då envisas han med att säga att han blev uppfostrad med att presentera sig med både för- och efternamn. Anledningen till att jag föredrar bara förnamn när han hälsar på mina kompisar är att jag tycker att det blir lite opersonligt att hälsa med båda namnen. Dessutom kan jag tycka att hälsa med båda namnen kan man få en liten "överklasston". Självklart tycker jag att man ska hälsa med för- och efternamn i andra sammanhang, mer professionella sådana. Men när man hälsar på vänner har jag som sagt var lite svårt för det. Anses det som oartigt eller artigt att hälsa med för- och efternamn på en kompis nära vänner?

Svar: Det är mycket vanligt att även vuxna presenterar sig med enbart förnamn numera - och beställer bord på krogen och taxi osv i enbart förnamnet. Det är lite egendomligt, många har samma förnamn (och sådana blir mode i varje generation, många ges samma namn. Men det är ovanligare med samma förnamn och samma efternamn i kombination.

Meningen med att säga sitt namn är inte bara att man ska kunna tilltalas med detta namn utan att man berättar vad man heter - och man har både ett förnamn och ett efternamn.

För mig är det ganska ohövligt att någon presenterar sig med enbart förnamn, som om jag inte hade med efternamnet att göra. Det gör man i skolan kanske, men inte senare i livet, egentligen oavsett för vilka man presenterar sig.

Vuxna med känsla för hyfs och stil säger både sitt för- och efternamn. Tråkigt att behöva göra dig besviken men så är det. Din pojkvän gör precis som han ska, och det har inte med någon "överklass" att göra utan med sunt förnuft, antingen det är vänners vänner eller i arbetssituationer. Magdalena Ribbing