Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/06/04/blomsterstold/

Fråga om hyfs och stil

Blomsterstöld?

Rätta artikel

Fråga: Vår trädgård i Gamla Enskede gränsar till en "allmänning" som sköts av Stockholm stad. Här växer bl a flera stora ädelsyrenträd som nu står i full blom. Genom allmänningen går en stig och varje dag promenerar många efter den... och många stannar och säger "Oh så vackra syrener" och börjar sedan bryta av stora kvistar för att ta med sig hem. Nu är det bara lilablommande träd kvar. Det stora vita som fanns där tidigare klarade inte skövlandet utan dog.

Jag brukar säga till, men det är inte alltid helt lätt. Jag får reaktioner allt från "men jag tar bar några stycken" till ren ilska. Hur ska jag förhålla mig till detta och vad kan jag säga?

Svar: De blomsterstjälande vet säkert vad de gör och dåligt samvete gör ingen glad. Dessutom reagerar man ofta i ett sådant läge med att försvara sig fast det bästa vore att medge det man gjort och säga “oj så dumt av mig, ursäkta, jag ska inte göra om det”.

Men inte är du väl ensam i grannskapet om att reagera mot detta? Förmodligen är ni fler som kanske gå samman och sätta upp en gemensam skylt, den kan ju göras trevlig, där det står att blommor och kvistar inte får plockas eller brytas.

Om detta inte går att genomföra finns knappast annat för dig att göra än att vakta träden när du vill och kan, och göra det du har börjat med, vänligt påpeka att dessa träd ska glädja alla, inte plundras av enskilda.

De sura reaktioner du får kan du bemöta med att vänligt upprepa "jo, jag förstår att du bara tar ett par kvistar, men ni är några hundra som går här och det blir fasligt kalt om alla gör som du, så var snäll och avstå". Räkna inte med att få förståelse, du kommer att ses som en gnällspik som missunnar alla andra “några få” syrenkvistar. Men du har rätt, så håll ut!

Magdalena Ribbing