Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 21:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/06/05/kavajklanningslangd/

Fråga om hyfs och stil

Kavajklänningslängd?

Rätta artikel

Fråga: Såhär i sommartider stundar ett par bröllop, där klädkoden är kavaj. Just nu är det väldigt modernt med somriga långklänningar, som inte alls är på smoking- eller högtidsdräktnivå, utan i lite enklare tyger och snitt.

Är det okej att ha en sådan långklänning vid klädkod kavaj, även om koden egentligen syftar till knälånga klänningar? Vad jag egentligen undrar är nog om klädkoderna kan (eller brukar) anpassas till rådande mode?

Svar: Jo, visst kan man ha en lång kavajklänning om den är som du skriver, i enklare material och snitt - det går ju att ha lång kjol till vardags om man vill. Jag brukar ha en rutig ankellång bomullskjol på sommaren.

Klädkoderna varierar förstås över tid, i dag är det ju väl knappt någon som har en särskild aftonkappa till exempel, vilket var vanligt för bara några decennier sedan, eller hatt och korta handskar på cocktailparty. Detaljer har styrt klädnivåerna genom åren, så hade man någon gång på 1920-talet knäkort frackklänning exempelvis, vilket i dag vore helt fel.

Magdalena Ribbing