Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 01:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/06/05/pojkvansflode/

Fråga om hyfs och stil

Pojkvänsflöde?

Rätta artikel

Fråga: Jag undrar hur jag ska ställa mig till min svägerska. Hon har pojkvänner som hon träffar i högst ett år, för att sedan göra slut och ganska snabbt träffa en ny igen. Hon är nu inne på pojkvän nummer fyra på några år.

Vi har under de här åren bjudit in henne till olika tillställningar dit vi bara bjöd allra närmaste släkten (dop, 40-årsfest och bröllop). Hon har kommit i sällskap med den kille hon för tillfället dejtat.

Våra högtidstillfällen blev alltså de tillfällen då hennes nya pojkvänner har introducerats för släkten. Då vi inte ses så ofta i vår släkt har det varit en ny kille vid varje tillställning, något som känns lite märkligt, särskilt inför de äldre generationerna, de kan ju knappt hålla ordning på vem de träffar.

Jag undrar hur vi ska göra i framtiden? Vi ska snart ha barnkalas, men jag tycker inte att det känns roligt att träffa ännu en ny pojkvän. När svägerskan väl har funnit den som hon vill vara med så är han så välkommen, men de mer "tillfälliga" träffar vi hellre över en middag eller liknande, utan resten av släkten.

Jag vet att du ofta säger att man ordnar fester för att gästerna ska ha det trevligt, och i så fall betyder det ju att svägerskan får ta med sin nye pojkvän, men jag tycker ändå det känns lite tråkigt. Är det jag som är för kinkig?

Svar: Nej, jag tycker inte att du verkar kinkig, och det är inte heller självklart att din svägerska får ta med sig mer eller mindre tillfälliga pojkvänner till era familjetillställningar. Det givna är att en gäst bjuds med den som är andra halvan i gästens stadigvarande relation enligt begreppet "syftande till en gemensam framtid."

Icke fasta relationer behöver inte ingå i de trängre familjesammanhangen. Så förklara för din svägerska – eller be din partner göra det - att nu har det varit flera olika pojkvänner som har presenterats för den närmsta släkten så nu får det vara nog en tid framöver till dess att svägerskan har funnit en stadigare relation.

Visserligen är det rätt att gästerna ska sättas i främsta rummet vid en bjudning, men det är inte detsamma som att de ska kunna ta med egna sällskapsdamer eller –herrar efter eget behag till en bjudning för den mindre familjekretsen.

Magdalena Ribbing