Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 23:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/06/06/resebrollopspresent/

Fråga om hyfs och stil

Resebröllopspresent?

Rätta artikel

Fråga: Vi är bjuda på bröllop i sommar. Bröllopet går av stapeln i södra Europa varför flygbiljett, bilhyra, logi och mat behöver betalas. Det har nu börjat pratas om vad vi skall ge i bröllopsgåva. Jag tycker bestämt att gåvan är att vi faktiskt kommer. Har jag fel? Vår prislapp kommer att vida överstiga en eventuell bröllopsgåva om bröllopet hållits på hemmaplan. Detta för att ens kunna närvara.

Har jag fel? Jag stångar mig blodig i diskussionerna. Snälla hjälp mig med några slagkraftiga argument mot att vi skall ge en bröllopsgåva. Jag har dock inget emot ngt symboliskt, så kom gärna med något förslag.

Svar: Tacka nej till bröllopet om det blir för dyrt för er! Man måste inte gå på bröllop, en inbjudan är inte en kommendering utan en vänlighet. Det låter fasligt kostsamt och även pretentiöst med resa-bil-logi-mat för att kunna vara med en eftermiddag och kväll, som jag antar att det handlar om (om det inte är så att brud eller brudgum bor i den ort där bröllopet hålls).

Brudparet har väl inte önskat sig bröllopspresenter av sina långväga gäster, hoppas jag. Nu har jag inte omständigheterna klara för mig men det är inte rimligt att gästerna ska ha stora utgifter för sin närvaro plus ge presenter. Säg till dina vänner eller vilka det är som diskuterar bröllopspresent att det räcker med alla kostnader ni har för att kunna vara med, och att en enkel present räcker, kanske något trevligt svenskt, ett glasfat för en hundralapp, eller någon snygg bricka från en museibutik eller liknande. Magdalena Ribbing