Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 20:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/06/07/vanuppsagning/

Fråga om hyfs och stil

Vänuppsägning?

Rätta artikel

Fråga: Jag undrar hur jag ska säga upp bekantskapen med en gammal vän. I många år har hon klankat ner på mig: ”boendet du valt är odugligt”, ”utbildningen du vill gå är för svår för dig”, ”killen du träffar är inte intresserad av dig”, ”ditt samhällsengagemang mot våld är en dålig idé”, ”jobbet du vill ha kommer du aldrig att få”, är exempel på saker hon sagt rent ut till mig. Men vi har haft trevliga stunder också såklart, och jag vet att hon har haft vissa personliga problem och periodvis inte mått bra, så därför har jag haft överseende med dessa kommentarer – alldeles för länge inser jag nu, då det inte blir bättre. Jag har helt enkelt tyckt synd om henne.

Vi bor inte nära varandra och ses därför inte ofta, och det är alltså ett tag sedan sist vi sågs och sist hon sa något dumt. Nu vill hon träffas men jag har inte alls lust. Vad ska jag säga till henne? Det känns dumt att föra hennes gamla snicksnack på tal när det i vissa fall är flera år sen det utspelade sig, och ännu löjligare att undvika personen i fråga. Men jag har tappat intresset för vad som pågår i hennes liv, och det finns inget jag vill berätta för henne heller eftersom hon så gott som alltid ska avfärda mig när jag pratar om något som är viktigt för mig, oavsett om det är något bra eller dåligt som hänt. Jag ser ingen anledning till att fortsätta vara vän med henne mer överhuvudtaget. Jag vill att hon ska förstå att hon har betett sig dumt, för en gemensam vän har också börjat undvika henne av samma skäl. Hur ska jag göra?

Svar: En snartlik fråga var uppe i spalten förra veckan och satte igång flera frågeställare – problemet är tydligen inte ovanligt och jag tar därför upp det än en gång, inte minst för de kloka kommentarer som kan inkomma.

Mitt svar: en ledsam situation som inte är lätt att hantera. Men du antyder i slutet av ditt mejl en lösning och den är att förklara för din vän hur läget är. Du skulle för att underlätta för dig själv och för henne kunna mejla eller skriva ett brev, något åt det här hållet:

"Vi har haft många trevliga stunder och det har många gånger varit roligt att vara vän med dig. Men mycket av det jag gjort och valt har kritiserats av dig och gjort mig ledsen. Du har rätt till din uppfattning förstås, men som jag känner det har vi vuxit åt olika håll och är numera ganska långt från varandra. Jag har inte utrymme för ett fortsatt umgänge, annat tar min tid och mitt engagemang. Hoppas du förstår hur jag tänker, och att det inte ska behöva påverka minnet av allt som ändå har varit så trevligt i vår gamla vänskap."

Du kan säkert formulera dig på andra sätt som bättre passar dig, men ge både en erkänsla av att ni har haft kul ofta, och förklaringen att du inte står ut med hennes kritik mot så mycket av det du gör/gjorde. Kanske kan det rentav få henne att ändra sig gentemot andra, och då har du gjort något som kan bli till nytta för henne.

Magdalena Ribbing