Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 09:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/06/08/trakighetskollega/

Fråga om hyfs och stil

Tråkighetskollega?

Rätta artikel

Fråga: Jag jobbar i en liten stad, och det blir mycket umgänge med kollegorna. Mestadels är detta mycket trivsamt, men det finns tyvärr en kollega som är väldigt tröttsam. Det finns ingen som uppskattar kollegans sällskap det allra minsta. Personen är burdus, avbryter alla, breder ut sig i all evighet om ointressanta samtalsämnen, och låter ingen annan komma till tals. Som kronan på verket förstår kollegan inte alls att ingen uppskattar detta.

Jag vill verkligen vara trevlig mot alla i den mån det är möjligt och vettigt, men den här personen förstör lätt en utekväll för oss alla. Hur kan man på något smidigt sätt förklara för vederbörande att sällskapet inte uppskattas?

Personen är kanske ensam, men inte måste vi alla stå ut med att få middag eller pubrunda efter annan förstörd av detta påflugna, tröttsamma sätt?

Svar: Alla människor är inte lika trevliga som man själv. Alla har inte en rolig och underhållande personlighet. Man får ibland stå ut med att en del människor i ens omgivning är tråkiga, tjatiga, självupptagna, att de försöker dölja sin sociala rädsla med stöddighet, eller bara helt enkelt är ointressanta.

Men att en person konstant beter sig som du beskriver är inte heller så roligt för övriga i umgänget. Ofta kan det gå att stävja den sortens beteende, alltså en som pratar hela tiden, inte intresserar sig för andra osv, genom att på ett icke provokativt sätt ignorera att personen avbryter, inte svara emot eller ingå i diskussion utan låta påstridigheterna falla platt.

Allra bäst vore att någon tog initiativet att prata med den tröttsamma personen, sitta en kväll och förklara milt och vänligt med tydlig omsorg hur detta sätt uppfattas av övriga. Kanske vet personen inte alls om detta? Kanske har ingen visat hur man beter sig för att bli en trevlig vän?

Magdalena Ribbing