Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 17:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/06/12/stearinljustradition/

Fråga om hyfs och stil

Stearinljustradition?

Rätta artikel

Fråga: Jag undrar om stearinljus. Var på en tillställning mitt på dagen nu i början av juni. Ljusstakarna stod framme på borden där vi satt och åt men de tändes aldrig. Det här var en av de kalla och regniga dagarna så jag hade gärna lyst upp rummet med levande ljus. Det fick mig att undra om det finns några regler för om och när man ska tända ljusen på sommaren, måste det bli mörkt?

Undrar också vad som gäller med ljusveken - ska man bränna av vekarna på nya ljus så att de blir lättare att tända eller ska de vara oförstörda tills de tänds?

Svar: Gammal sed är att stearinljus bränns av när de har satts i ljusstaken. De ska inte stå med obränd veke eftersom detta skulle kunna tolkas som att värdpersonen inte vill kosta på att använda de (förr) så dyra ljusen.

Tända ljus på ett middagsbord symboliserar fest kvällstid eller när mörkret fallit tidigare på eftermiddagen under den mörka årstiden.

Tända ljus på dagtid när dagsljuset finns brukade man förr ha endast vid dödsfall eller begravning.

Ljusstakar på ett matbord ska ha ljusen tända, enligt gammal sed av samma orsak som att veken ska brännas av. Ljusstakar utan isatta ljus räknas till husgeråd och ställs inte fram. Därför har det varit god stil att inte ställa ljusstakar på bordet vid en lunchbjudning eller kaffebjudning i dagsljus.

Magdalena Ribbing