Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 05:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/06/12/svaghetstjat/

Fråga om hyfs och stil

Svaghetstjat?

Rätta artikel

Fråga: För ett tag sedan upptäcktes det att jag har en underfunktion i sköldkörteln. Tar medicin mot detta och mår i nuläget bra och lever ett förhållandevis normalt och innehållsrikt liv. Jag har varit öppen och kort berättat om min underfunktion för mina föräldrar och närmaste släkten, utan att för den skull göra en stor sak av det hela. Tyvärr har det ändå blivit ett hett samtalsämne bland mina föräldrar och min släkt.

Ofta, då jag exempelvis varit extra trött på grund av krävande studier, eller framfört mina åsikter på ett mer bestämt sätt, har jag mötts av kommentarer som "Har du verkligen tagit din medicin idag?" och "Ditt humör beror på sköldkörteln". Visst kan mitt humör i sällsynta fall även påverka humöret, men jag tycker ändå att det är tråkigt att människor i min närhet kan komma med sådana uttalanden. Hur ska jag bemöta dessa kommentarer?

Svar: Din sjukdom, hypothyreos, är en vanlig åkomma. Varken den eller annan sjukdom borde tjatas om på det sätt du beskriver.

Men dina släktingar är ju vänliga och tror att de visar dig omtänksamhet genom att kommentera ditt sköldkörtelsproblem - utan att inse att det kan bli tjatigt eller ovidkommande. Du kan försöka med metoden att bemöta deras troliga kommentarer innan de uttalas. När du säger att du är trött lägger du genast till "och det är jag på grund av pluggande, inte sköldkörteln" . När du säger ifrån angående något så lägger du genast till "och den här åsikten har ingenting med min sköldkörtel att göra" osv.

Efter ett par gånger borde dina välmenande anhöriga sluta använda din sjukdom om argument för eller emot det du säger och gör.

Eller också, om du inte vill göra som jag föreslår, eller det inte fungerar, kan du pröva med att lugnt säga till de som tjatar om sköldkörteln: "nej, det beror inte på den, utan på mitt pluggande/min uppfattning". Några varv med lugn men bestämd protest från din sida måste få effekt, helt okänsliga är väl inte dina närmaste?

Magdalena Ribbing