Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 10:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/06/13/blomartighet/

Fråga om hyfs och stil

Blomartighet?

Rätta artikel

Fråga: Jag undrar om man skall ta med sig en blombukett till värdinnan när man är bjuden hem till en ambassadör och även frun till ambassadören är med? Hade det vid det senaste tillfället och såg att blommorna låg kvar på hallbordet när vi gick från salongen till matsalen. Jag tycker själv att blommor till värdinnan är en svensk sed som är trevlig och är ett sätt att visa uppskattning. Vad gäller?

Svar: Det var inte vidare artigt att låta blommorna ligga kvar där de hade tagits emot - av värd eller värdinna förmodar jag. Blommorna skulle ha ställts i en vas och placerats väl synliga i något av de rum där gästerna vistades.

Samtidigt kan det vara besvärligt för en värdperson utan hjälpande personal att ta hand om blombuketter när gästerna anländer och ska hälsas på, presenteras, ges en drink osv. Så vill man som gäst vara omtänksamt artig skickar man buketten i förväg, tidigt samma dag, med ett kort där det står ungefär att man gläder sig åt aftonen.

Magdalena Ribbing