Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/06/13/otacksamhet/

Fråga om hyfs och stil

Otacksamhet?

Rätta artikel

Fråga: Jag var på 50-årsfest och vi var några som samlat till en fin och omtänksam present. Den lades på ett undanskymt presentbord och öppnades ej under tiden vi var kvar på festen. Idag, efter två månader har vi inte fått ett tack!! Och när jag har sänt gratulationer till systerdöttrar , som bor på annan ort, till födelsedagar och konfirmation, med utvalda presenter och personliga brev har jag inte fått något tack, inte ens ett svar på brevet. När en av dem tog studenten skickade jag blommor. Intet tack.

Några dagar senare talade jag med hennes mamma (min syster) i telefon. Då tackade mamman för blommorna! Det borde verkligen studentflickan gjort. Inte mamman! Jag tycker att det , förutom att det är dålig stil, också är otacksamt och oartigt. Jag blir också besviken, eftersom jag lagt ner omtanke och möda på dessa presenter. Jag blir både lessen och arg, men det känns inte rätt att bara ta emot och svälja förtreten.

Har Magdalena några synpunkter på detta eller något förslag på vad jag kan göra?

Svar: Det har just pågått en lång diskussion i spalten om att öppna presenter i gästernas närvaro, och jag har svarat att det är trevligt att öppna det man får i givandets ögonblick, men att det inte måste ske. Man kan i många fall med fördel öppna sina bröllops- eller födelsedagspresenter i ensamhet dagen därpå. Många kommentatorer har ansett det motsatta, att presenter måste öppnas i närvaro av andra. Din jubilar skulle ha sagt till alla gäster något åt det här hållet: “tack för alla vackra paket, dem öppnar jag i morgon i lugn och ro, det blir en ny fest för mig”.

Däremot är det totalt fel att inte tacka för presenter, det ska en vanligt hyfsad person göra, bäst med ett handskrivet kort, men i nutid också per mejl, ofta med presenten i bild, eller med ett telefonsamtal. Det är pinsamt oartigt att inte skriva eller höra av sig med ett tack för en present.

Detta gäller också det presenter och blommor som du har skickat till dina systerdöttrar. Jag tycker att du ska upphöra med dessa gåvor, och vänligt säga till deras mor att du förstår att dina presenter inte uppskattas eftersom du inte hör något från systerdöttrarna, och att du därför slutar skicka något.

Din syster har ju rimligen fått samma slags uppfostran som du och borde då veta och ha lärt sina barn att man tackar för det man har fått.

Det du beskriver är tyvärr ytterst vanligt, men likafullt bedrövligt. Du vet ju faktiskt inte ens om dina presenter har nått sina mottagare.

Magdalena Ribbing