Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 07:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/06/14/dorrforkunnarnej/

Fråga om hyfs och stil

Dörrförkunnarnej?

Rätta artikel

Fråga: Hur gör jag mötet med religiösa dörrknackare väldigt kort, utan att vara otrevlig? Det är alldeles uppenbart att de vill prata om Gud och bibeln, och vad de än säger under ett samtal, är det bibeln de hänvisar till. Jag vill just inte göra analyser av bibeln och jag vill inte närma mig gud. Jag vill heller inte ha oväntat besök där jag tvingas argumentera för mitt val att avstå religion.

Man får ju inte tvinga på någon religion, och de har en annan taktik, eftersom de närmar sig önskemålet om en diskussion av bibelinnehållet på ett sådant sätt att man inte kan påstå att de tvingar mig. Hur gör jag? Det är ändå människor, och trevliga sådana. Dock är det så att jag vill kunna sitta på balkongen ifred. Ser de att jag är hemma, ringer de ju på. Man är ju inte anträffbar, bara för att man finns. Jag vill för det mesta vara ifred och jag bjuder inte in vem som helst i mitt hem. Det blir väldigt påträngande när människor vill övertala en att argumentera om bibeln i mitt eget hem där jag har min fristad.

Svar: Otrevlig ska man inte vara och det vill du ju inte. Kan du sätta en lapp på din dörr där det står att försäljning och förkunnelser undanbes? Och peka på den när dessa förkunnare ringer på?

Dessa dörrknackare som du drabbas av är att ses som försäljare och du har ingen som helst anledning att ta emot dem om du inte vill. Ditt hem är din borg, du har rätt att bestämma enväldigt vem du vill ta emot där. Öppna dörren med minsta marginal, och säg snabbt och artigt ungefär “tack men jag har varken tid eller intresse för detta, hej då”. Insisterande och tjat om att “bara ett par ord” behöver du inte bry dig om. Stäng dörren.

Magdalena Ribbing