Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 15:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/06/14/inbjudningssvar/

Fråga om hyfs och stil

Inbjudningssvar?

Rätta artikel

Fråga: En fråga inom "OSA"-fronten.

Vanligtvis brukar folk ju inte svara, då de fått en inbjudan till en evenemang eller bjudning eftersom det råder en viss okunnighet inom betydelsen av detta begrepp.

Vid en inbjudan, kan man då skriva utan att vara ohövlig "sista anmälningsdatum den xx" eller skulle det röra upp känslor?

Svar: Känslor rörs upp av minsta anledning eller ingen anledning alls så snart det handlar om så kallad etikett, eller hyfs och stil som jag hellre säger. Så du kan räkna med att vad du än skriver på ett bjudningskort kommer någon-några att bli sura, arga eller förvånade.

O s a betyder i klartext "svara, ja eller nej!" Men precis som du skriver misstolkas dessa bokstäver ständigt, och de som inte förstår vad de innebär blir alltså sura, arga eller förvånade. Många tror att o s a betyder att de inte behöver svara om de avser infinna sig. Lika många tror det rakt motsatta. Några få vet vad o s a verkligen innebär.

o står för "om", s står för "svar" och a står för "anhålles" och det är en gammal formulering - om svar anhålls - i betydelsen "jag som skickar inbjudan anhåller (det betyder här detsamma som ber) dig om svar, antingen ja tack eller nej tack".

Så skriv inte anmälningsdatum, och skriv absolut inte o s a. Skriv det som inte borde kunna missförstås: “Svar senast den xx.” Det är verkligen ingen garanti för att du får svar av alla eller ens de flesta, men då beror det på slöhet från gästerna, inte på missförstånd.

Magdalena Ribbing