Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 04:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/06/15/brollopstillbakabjudande/

Fråga om hyfs och stil

Bröllopstillbakabjudande?

Rätta artikel

Fråga: Min sambo och jag har blivit bjudna till bröllop av en avlägsen släkting vi inte umgås med annars. Detta par önskar sig inte presenter utan vill istället att gästerna betalar sin egna kuvertavgift, vilket förmodligen gör det möjligt för dem att bjuda fler än de annars skulle ha råd med.

Även om vårat egna bröllop ligger långt fram i tiden vet vi dock att vi inte kommer att bjuda detta par på det. Dels av ekonomiska skäl, dels då vi hade tänkt oss ett mycket litet bröllop t ex hemma i trädgården (till skillnad från den stora lokal som detta par har bokat). Det beror alltså inte på att vi ogillar detta par utan helt enkelt att vi tänkt oss en helt annan typ av bröllop än vad de har planerat.

Så till frågan: är det fräckt att tacka ja till inbjudan trots att vi redan nu vet att vi inte kommer bjuda detta par till vårat bröllop?

Svar: Nej, det är inte fel att gå på detta bröllop utan att bjuda tillbaka, delvis därför att ni betalar för kalaset själva, men också för att ni planerar ett så litet bröllop med få gäster.

Du kan säga till brudparet angående ditt eget bröllop ungefär "vi kommer att ha ett mycket litet bröllop i trädgården, men vi hoppas att få bjuda er, när vi så småningom har ett annat kalas".

Bara om du och din sambo vet att ni aldrig kommer att bjuda det avlägsna släktingparet på någon som helst tillställning hos er, alltså inte alls vill umgås med dessa personer, ska ni tacka nej till deras bröllop.

Magdalena Ribbing