Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 15:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/06/15/ex-motesnej/

Fråga om hyfs och stil

Ex-mötesnej?

Rätta artikel

Fråga: Mitt dilemma är hur man säger "Nej, jag vill inte träffa dig och tala om gamla goda tider" på ett artigt och bra sätt. Situationen gäller en gammal gymnasiekompis som jag hade ett förhållande med av sexuell natur. Han hörde av sig och undrade om jag skulle komma hem till barndomsstaden i sommar och om vi i så fall skulle träffas. Då jag själv är i ett stadigt förhållande sa jag detta och fick honom på så sätt att förstå att jag inte var intresserad av att träffas på det sättet. Jag får då påpekandet att en kaffe inte måste leda till något annat. Detta är naturligtvis något han har rätt i men jag känner mig ändå inte helt bekväm i att träffa honom med tanke på vår historia.

Hur kan jag säga detta på ett bra sätt? Alternativet att säga "vi får se" och låta det rinna ut i sanden känns lite fegt. Det kan tilläggas att även han är i ett förhållande men ett så kallat "öppet" sådant.

Svar: Du kan lugnt säga som det är till din gymnasiekompis, ungefär "ja, tiden har gått, vänligt av dig att vilja träffa mig, men faktum är att jag måste prioritera annat, så jag avstår".

Det är ganska klart, men inte så ohövligt att det borde förorsaka surhet.

Magdalena Ribbing