Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 07:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/06/18/oosa/

Fråga om hyfs och stil

O:osa?

Rätta artikel

Fråga: Jag och min sambo ska gifta oss och skickade för ca en sen månad ut vackra personliga inbjudningskort. Vi gjorde dock misstaget att skriva osa, vilket jag efter att ha läst din spalt inser att alla kanske inte känner till.

Vi har bjudit in ca 60 gäster men bara fått omkring 10 svar. Det är två veckor kvar av svarstiden men det är också två veckor kvar tills maten måste beställas. Hur ska vi göra för att få in svar? Det känns inte kul att ringa upp och fråga. Till saken hör att många har gett ett otydligt svar i stil med vad kul det ska bli med bröllop då man träffats på någon fest eller liknande.

Svar: Tyvärr är det enda du kan göra att ringa varje icke svarande person och vänligt sägas "kanske har posten missat ditt svar, vi hoppas att du kommer på vårt bröllop" - och uppringande inbegriper de som svarat det flummiga "vad kul med bröllop" istället för ett konkret "ja tack, vi kommer gärna, det ska bli roligt".

Jag beklagar, men du har inget annat val än att ringa dessa slöa eller okunniga personer som inte begriper och inte orkar ta reda på vad osa innebär. Om det kan vara till tröst är du långt ifrån ensam om denna situation!

Magdalena Ribbing