Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 17:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/06/20/grannrokning/

Fråga om hyfs och stil

Grannrökning?

Rätta artikel

Fråga: Jag bor i ett lägenhetskomplex i ett mycket varmt land. Jag och min sambo har för vana att ha sovrumsfönstret öppet en kort stund innan sänggående för att få en behagligare sovtemperatur. Tyvärr är vårt sovrumsfönster bredvid våra grannars balkong och våra grannar röker otroligt mycket. Sovrummet stinker varje kväll och vi väljer värmeslag framför passiv rökning.

Min fråga - kan vi göra något åt det här? Vi kan ju tyvärr inte be grannarna sluta röka men att deras redan hälsovådliga beteende ska drabba oss känns fel. I landet där vi bor är rökning väldigt vanligt och människor röker överallt - även inne på restauranger.

Svar: Denna eländiga rökning som förstör för så många, och dödar så många! Det enda jag kan tänka ut är att du pratar med dina grannar och kommer överens om en viss timme då de avstår från att röka så att du kan vädra. Med lite diplomati och finess kanske det kan fungera. Annars återstår ingenting annat än att byta bostad.

Hade du bott i Sverige så hade du ändå inte kunnat hindra dina grannar att röka på sina balkonger eller i sina fönster. Man kan bara vädja till andra att visa hänsyn – och det brukar bli bäst om man själv är vänlig och hänsynsfull.

Magdalena Ribbing