Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-19 04:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/06/21/skyltartighet/

Fråga om hyfs och stil

Skyltartighet?

Fråga: Allt oftare tycker jag mig se skyltar som innebär ett förbud eller en uppmaning men där avsändaren håller en falskt "snäll" och närgången ton. I stället för att skriva "Hundar får inte vara i butiken" står det i entrén till ICA "vi får tyvärr inte ta med oss våra hundar i butiken". Vilka vi? Nästan sarkastiskt är "tack för att du inte röker här". Det kanske jag visst gör! Eller inte alls hade tänkt göra. Är det inte trevligare att skriva "rökning förbjudet"?

Jag hade nog uppfattat det som mer respektfullt, trots den korta tonen. Har jag fel?

Svar: Lite mild artighet skadar sällan, enligt min uppfattning. Den brutalitet som råder på många håll i dagens samhälle skapar ingen trevnad och underlättar inte gemenskapen.

"Rökning förbjuden" är klart men ganska ovänligt, "Rökning undanbedes" en mildare variant och "tack för att du inte röker här" är samma budskap inlindat i artighet, men lite onödigt, det går att uttrycka sig klart utan fånigheter, exempelvis "Rökning är inte tillåten".

"Vi får tyvärr inte ta med oss våra hundar" osv är lite larvigt, tyvärr:et indikerar något slags beklagande och det är knappast avsikten. Livsmedelshygieniskt är det fel att ta med sina husdjur i mataffärer så "Hundar får inte vistas/medföras i butiken" är tydligt men inte aggressivt.

Magdalena Ribbing