Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 13:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/06/22/gastohygien/

Fråga om hyfs och stil

Gästohygien?

Rätta artikel

Fråga: Min man och jag tycker om att bjuda våra vänner på middag, oftast blir det i mindre sällskap. Vi brukar ställa fram maten på bordet och låta var och en servera sig själv från grytor och fat. Det fungerar bra tills vi bjuder gästerna att ta en portion till. Då händer det allt som oftast att de använder sina egna bestick till att ta mat med, eller till att skrapa av serveringsskeden med. Detta händer både när det gäller huvudrätt och dessert. Till exempel har det nu i maj-juni vid ett flertal tillfällen, när vi serverat glass och jordgubbar till dessert, hänt att gästerna använt sin egen sked till att skrapa av serveringsskeden i glassen med. Detta trots att jag alltid lägger fram dubbla serveringsbestick - för att förebygga att någon ska använda sina egna använda bestick! Detta händer vid våra enkla middagar. Men jag har även varit med om att gäster på riktigt "fina" middagar använt sig av sina egna bestick att ta till exempel glass med. Jag undrar nu; hur kan vi som värd och värdinna förebygga att gästerna använder samma bestick i sin mun som de tar mat med? Och hur hanterar men situationen när man själv är gäst och någon av de övriga gästerna gör så? Jag och min man tycker det är ohygieniskt och rent av äckligt och vill absolut inte äta av mat som någon haft sina använda bestick i!

Svar: Det är inte vidare trevligt, det du beskriver, men det är vanligt. Människor inser inte att de bestick de haft i sin mun kan vara bacillförande och bryr sig därför inte om att iaktta så enkla regler som att inte stoppa dessa bestick i sådant som andra ska äta. Ändå finns det skrivet redan på 1700-talet av USA:s förste president George Washington att man inte ska stoppa det bestick man haft i sin mun i den mat andra ska äta.

Men du kan knappast göra något åt det, tyvärr. Skulle du säga till dina gäster "vi är tacksamma om ni använder endast serveringsbesticken när ni tar mat" skulle du genast betraktas som lite knäpp eller hygienhysterisk.

Tråkigt nog får du alltså stå ut med dina gästers slarviga och, tror jag, framförallt obetänksamma beteende. Du skulle också kunna ingripa milt när du ser att någon är i färd med att stoppa sin egen gaffel i grytan, säg då ungefär “här har du en bättre gaffel, ta den här”. Det är inte det allra trevligaste men du kanske kan anlägga ett tillräckligt älskvärt hjälpsamt tonfall för att inte dina gäster ska irriteras. Och hos andra kan du inte säga något!

Magdalena Ribbing