Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 17:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/06/25/etikettspalten-basta-sommargasten/

Fråga om hyfs och stil

Etikettspalten: Bästa sommargästen

Rätta artikel

Det räcker inte att ta med en prinsesstårta när man gästar den som har sommarstuga.

Faktum är att det är bättre att avstå från att medföra någon tårta alls – om inte sådan särskilt efterfrågats.

Avståendet kan ingå i den hänsyn som är nödvändig när man gästar någon i sommarstugan. Som övernattande gäst, kanske inte bara en natt utan flera, kommer man tätt intill den eller de som man inbjudits av, man ser varandra i skymning, dagsljus och gryning, man delar hygienutrymmen och vardagsliv, och det kräver mer än en middagsbjudning som man lämnar efter ett par timmar.

Alltså kommer man inte objuden, och inte på egen inbjudan typ ”ja det verkar så härligt med er stuga, kan jag komma på torsdag och stanna till söndag?” Inte bra. Invänta en välkomnande inbjudan! Och när den kommer, säg inte ”ska jag ta med lakan?” utan förutsätt att sådana och handdukar ska tas med – sommarstugor är sällan värdshus med tvätterier. Men hörsamma om inbjudaren säger tydligt att lakan osv inte ska medföras, alla värdpersoner vill inte detta.

Frågan om vad som kan tas med i form av present ska också ställas: drycker? mat? något föremål till stugan? spel till barnen? Alltid bättre att fråga än att komma med en present som inte behövs eller passar.

På plats gäller medverkan i väl balanserad utsträckning hos inbjudarna i sommarstugan. Den gäst som slår sig ner i solstolen och förväntar sig uppassning blir inte populär. Men det blir inte heller den gäst som utan att fråga tar sig an olika hushållsgöromål - och allra minst den gäst som börjar ändra rutiner, möblering, diskarrangemang och annat med påståendet ”så här blir det mycket bättre”. Frågan ”får jag diska?” eller ”kan jag hjälpa till” är naturlig.

Och vanligen uppskattas den flernattsboende sommarstugegäst som soligt säger ”okej att jag handlar, lagar all mat och fixar disken under morgondagen?” Eller säger sig gilla att klippa gräs. Eller går och badar och tar med stugans barn.

Och klokast är den sommarstugegäst som har förstånd att bege sig hem när vänskapen och trevnaden består. Den gamla tumregeln är högst tre dagar – enligt ordstävet ”på tredje dagen luktar fisk och gäster illa”.

Magdalena Ribbing