Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 03:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/06/26/chokladpresent/

Fråga om hyfs och stil

Chokladpresent?

Rätta artikel

Fråga: Det är rätt vanligt att man ibland tar med sig choklad till värdinnan när man är bortbjuden. Hur beter sig värdinnan lämpligen med denna gåva? Ska man bara tacka och lägga undan eller är det artigt att då det är läge (till exempel vid kaffet) att öppna och bjuda sina gäster på det man fått?

Svar: Denna fråga är en av de vanligaste i min spalt, och eftersom den återkommer så ofta förmodar jag att svaret behövs – inte minst i denna pågående kalastid.

Så här är det: en artig värdperson öppnar chokladasken och bjuder på den under kvällen, och de lika artiga gästerna ser till att inte äta upp all choklad!

Vore det en vinflaska som gavs i present skulle den däremot ställas undan. Orsaken är egentligen att vinet anses värdpersonen ha skaffat i tillräcklig mängd och av lämplig sort till den måltid som bjuds, och presentvinet ska därför ses ungefär som om det hade varit en bok, den börjar man ju inte läsa under bjudningen.

Men man tackar för vinet (eller boken) lika glatt som för chokladen – som ses som en extra tillförd lyx som gästerna ska få del av.

Magdalena Ribbing