Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 11:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/06/27/utanforkansla/

Fråga om hyfs och stil

Utanförkänsla?

Rätta artikel

Fråga: Vi är en grupp med gemensam verksamhet och brukar ofta ha fester hos en person som också är med i vår grupp. Jag tycker att det är hur kul som helst att på dessa fester umgås med andra människor. Problemet är att värden för festerna alltid umgås med alla andra men ignorerar mig. Detta gör att jag känner mig som en person som bara är bjuden för att "man måste bjuda mig". Jag tycker det känns obehagligt att vara på en fest om man inte riktigt känner sig välkommen. Å andra sidan vill jag inte isolera mig från alla andra genom att inte gå på dessa fester. Jag känner mig sårad men jag vill inte heller säga det rakt ut! Vad ska jag göra?

Svar: Det är kanske en fråga om hur du själv vill umgås. Talar du med de andra? Eller väntar du på att de ska börja tala med dig?

Har du försökt närma dig värden för dessa frekventa fester för att börja prata om något intressant?

Om du känner dig sårad för att en enda person, värden, inte pratar med dig, så kan du ju lugnt strunta i det, så viktig är han väl ändå inte att du ska behöva känna det som ett stort problem.

Om du uppfattar dig som ovälkommen för att ingen bryr sig om att prata med dig kan det vara en annan sak - och då måste du se till dig själv, vilken ansträngning du gör för att prata med andra. Eller prova med att erbjuda din hjälp till någon av festerna, att medverka med att hämta saker eller ställa i ordning eller något sådant som markerar din goda vilja. Visa dig generös mot värden så kanske det lossnar.

Är det helt hopplöst trots dina ansträngningar skulle du kanske försöka ta upp det med den ignorerande värden, exempelvis fråga om han tycker att det är svårt att prata med dig, och vad du kan göra åt det i så fall.

Magdalena Ribbing