Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 11:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/06/28/troendeskal/

Fråga om hyfs och stil

Troendeskål?

Rätta artikel

Fråga: Jag har en del funderingar kring skålande i samband med bröllop med frikyrkligt troende bröllopspar och gäster. Vad betyder egentligen skål och att vi skålar med varandra? Exempelvis i samband med ett tal på ett bröllop. Är det lämpligt att skåla för brudparet med cider i glasen på ett frikyrkligt bröllop? Jag vill inte väcka anstöt om så kan bli fallet? Med andra ord, är skålandet att betrakta som en profan ritual, eller kan den lika väl passa i ett troende kristet sammanhang?

Svar: Ursprungligen var skålen riktad uppåt mot de högre makterna för att åkalla deras hjälp. Senare har skålen använts för att hylla kung, härskare, präst, nationen, hjältar och andra förebilder. På senare sekler har man skålat för gästerna, för värdfolket, för kvinnan, för våren – för gemenskapen.

Begreppet skål - ordet på svenska är egentligen detsamma som något omslutande, jämför med ett skal - finns i många andra kulturer. På flertalet språk önskar man god hälsa när man skålar i vinet. På hebreiska skålar man till livet, exempelvis. Att önska god hälsa eller hylla livet genom att skåla för brudparet i cider är inte formellt fel. Men du kan ju undvika ordet skål om det finns risk att det väcker så kallad anstöt hos övriga, och istället säga "jag höjer mitt glas och önskar brudparet lycka" - det vore konstigt om någon skulle kunna ta illa upp i någon kultur eller tro av det.

Magdalena Ribbing