Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-28 14:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/07/19/ersattningsbyte/

ETIKETTFRÅGAN

Ersättningsbyte?

Fråga: Jag undrar om det är rätt att om jag till exempel har haft sönder ett dyrt glas på en fest, att värdpersonen sedan inte har användning för glaset, och ber att i stället för ett nytt glas få pengar för att använda till andra saker?

Svar: Nej, det är inte särskilt snyggt av värdpersonen att göra sig en ekonomisk förtjänst på en kalasolycka. Du kan köpa ett nytt likadant glas eller ge den summa glaset kostar. Då har du gjort vad du ska. Du ersätter det du har haft sönder, inte något annat. Men du kan knappast kolla vad som köps för de pengar du erbjuder dig att ge, så bry dig inte om det, fråga inte, kolla inte, det är ju ingen skillnad för dig om du köper ett nytt glas eller ger värdpersonen samma summa i handen.

Från värdpersonens synvinkel sett är det ett föremål värt en viss summa som gått förlorat, och den summan kanske kommer bättre till pass för något annat än glaset. Det borde värdpersonen inte säga, utan ta emot pengarna och hålla tyst om vad som betalas med dem.

Magdalena Ribbing