Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-29 11:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/07/24/benamningsforandring/

ETIKETTFRÅGAN

Benämningsförändring?

Fråga: Jag har en kusin som är adopterad, och ja, det är ju inget med det, men hon har nu tagit tillbaka sitt ursprungliga efternamn och fått viss kontakt med sina biologiska anhöriga.

När jag pratade med henne för ett tag sedan refererade jag givetvis till hennes adoptivföräldrar som "mamma" och "pappa".

Det är ju det de har varit i alla år. Det är väl bäst att jag frågar henne själv, men för mig är hon min mosters och morbrors barn, och min kusin, oavsett biologisk släkt eller efternamn. Gjorde jag fel? Har jag gjort bort mig nu?

Svar: Varför skulle du ha gjort bort dig? Du använde de begrepp som hon alltid har gjort, och du också, hennes adoptivföräldrar är hennes pappa och mamma i legal mening. Du ska inte flytta begreppen på eget bevåg, vänta med att ändra benämning till dess att din kusin själv säger till om det, eller börjar använda andra ord.

Magdalena Ribbing