Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-03 14:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/08/23/portionsstorlek/

ETIKETTFRÅGAN

Portionsstorlek

Fråga: Jag har alltid varit glad i mat och äter ganska mycket, iallafall för att vara ung kvinna. Då jag inte har särskilt lätt för att gå upp i vikt njuter jag av att kunna göra detta men det är uppenbarligen något som förvånar folk, då det regelbundet, särskilt på jobbet, fälls kommentarer över mina väl tilltagna portioner. Portionerna är inte på något sätt överdrivna, och i situationer där maten är "ransonerad" eller det finns en viss mängd som alla ska dela på, begränsar jag mig givetvis till den mängd mat som är beräknad till en person.
Jag förvånas lite över att folk tar sig friheten att kommentera andras mat sådär, har fått lära mig att man aldrig kommenterar vad andra har på tallriken rent generellt, men i synnerhet inte i dagens samhälle där många kämpar med vikten och oroar sig för den? Jag har inget intresse av att snoppa av folk när de säger så, utan är bara nyfiken på vad man kan säga och vad etiketten säger?

Svar: Du har helt rätt, förstås, det är och förblir gräsligt oartigt, ouppfostrat och fel att diskutera, fråga, kommentera andras matportioner eller vad andra äter eller inte äter. Man kan angående mat endast säga något positivt allmänt "vilken god sås" eller fråga hur något är tillagat "tror du det är timjan i det här?"

Men aldrig någonsin ska man säga "vilken (stor/liten) portion du har tagit" eller "jaså du äter inte xxx".

Vill du svara de som kommenterar dina portioner säger du soligt "jajamensan, visst är det gott med mat!" eller "jovisst, jag gör maten all heder". Eller om du vill vara syrlig ”oj då, tog jag så mycket att det inte räcker till dig?”

Magdalena Ribbing