Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-01 18:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/09/29/slickbladdrare/

Fråga om hyfs och stil

Slickbläddrare?

Fråga: I kontorslandskapet händer det dagligen att jag ber kollegor titta igenom papper som jag skrivit ut. Då händer det ofta att de slickar sig på fingrarna när de bläddrar, för att sedan lämna tillbaka papprena, med sitt saliv på pappren. Jag har även sett folk som tjuvläser tidningar i kiosken och som "slickbläddrar" varje sida för att sedan ställa tillbaka den besudlade tidningen i stället utan att köpa den. Och jag har haft folk hemma på besök som slickbläddrat sig igenom böcker i min bokhylla.

Är jag överkänslig som tycker att det är rätt äckligt? Är det rimligt att säga ifrån?

Svar: Ja du, denna bedrövliga ovana är inte så ovanlig, tyvärr. Ingen kan ju rimligen tycka att det är trevligt att ta i papper och annat där andras saliv parkerats. Vi är ju kolossalt noga med all möjlig hygien men just att slicka på fingrarna för att bläddra lättare eller ta fram papper ur en hög verkar inte vara något som man automatiskt undviker. Jag har sett detta i mataffärer, och det befrämjar i alla fall inte aptiten kan jag försäkra. Att man anser att ens egen saliv är trevlig är en sak, men att tvinga den på andra är faktiskt något helt annat.

Nu kommer några salivexperter förmodligen att framhålla salivens utmärkta bakteriefria egenskaper, så jag svarar i förväg att oavsett det är serös saliv eller mukös saliv och trots att saliv består av 99 procent vatten, så tycker de allra flesta att det är äckligt med andras saliv. Slickbläddrandet är ju ett slags minispottande, om man tänker efter.

Men du kan knappast hindra alla som utan att tänka efter slickar på ett finger för att bläddra i tidningar och böcker och papper. Det enda du kan göra är att se kraftigt ogillande ut, vilket kommer att skapa motsvarande sura miner hos dem du riktar dig till. Och då är det din tur att tänka efter: är oslickat papper värt vänners och kollegers surhet?

Magdalena Ribbing