Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-01 19:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/10/01/nynigarstopp/

Fråga om hyfs och stil

Nynigarstopp?

Fråga: Min fråga gäller "nynigande". Det verkar öka mer och mer. Jag har sett på TV att en del unga kvinnor har börjat niga, både vid mottagande av pris eller motsvarande, samt när de hälsar på en annan person. Jag slutade niga 1959, då var jag elva år. Har inte nigit en enda gång sedan dess.

Vad i hela friden har hänt? Skall vi nu återgå till det underdåniga livet kvinnan hade förr? Hur skall jag bemöta en ung kvinna som niger när hon hälsar på mig? Är det rätt enligt "etiketten" att niga?

Svar: Detta nynigande är även enligt min uppfattning larvigt. Min förklaring är att kvinnor tror att de ser sött flickaktiga ut när de niger - och det är tyvärr allt vanligare att vuxna kvinnor vill vara småflicksgulliga. Nigandet kan man upphöra med som du gjorde, i tio-elvaårsåldern, eller när man blir tonåring. Förr var man vuxen efter konfirmationen, 14-15 år. Det gäller knappast i dag.

Men du kan inte klaga på den som niger för dig, det är avsett som en artighet, i synnerhet som du är kvinna. Du kan bara låta nigandet passera utan kommentar eller uppskattande gest. Visserligen har jag själv ibland sagt till nigande yngre personer (de flesta är yngre än jag!) ”men inte ska du niga för mig!” men det yttrandet har jag skyllt på min funktion som folkvettsexpert, alltid en bra förklaring.

Däremot kan du diskret påpeka för den vuxna kvinna som du ser niga för en man att det hon gör med sitt nigande är att försätta sig i en lägre position, underdånighet som du skriver. Du kan ju också ta upp ämnet nigande när det råkar passa – alltså inte när någon just har nigit för dig eller andra. Man ska inte skapa otrevnad hos andra, men man kan diskutera nigandet som en rejält förlegad gest värd att skicka till det förflutna. Sött är det i alla händelser inte när den som niger är vuxen.

Magdalena Ribbing