Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 12:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/11/14/vinvanster/

Fråga om hyfs och stil

Vinvänster?

Fråga: När man skålar med exempelvis vin i glaset brukar man väl hålla glaset i höger hand, eller beror det på åt vilket håll man skålar?

Har sett att vissa kända personer ibland lyfter glaset med vänster hand. Kan detta betecknas som korrekt?

Svar: Ett vinglas - eller annat dricksglas - håller man med höger hand, det är grundregeln. Vänsterhänta får försöka hålla glaset med höger hand, men är det omöjligt så tas givetvis glaset med vänster hand. Detsamma gäller den med skadad högerhand, svarar jag genast för att kommentatorerna ska slippa påpeka det.

Många flyttar glaset till vänster hand i det ögonblick då de skålar med bordsgrannen till höger, för att inte med sin lyfta högerhand "bygga en mur" mellan sig och den tillskålade. Öppet visir kallas det också. Men det är inte alls nödvändigt formellt sett, utan är snarast en av de många onödiga "regler" som används i något slags disciplinärt syfte, kanske militärt i grunden om man vill skåla med höger armbåge utåtvänd i någon form av honnörsgest.

Men civilt och korret är, när man skålar med bordsgrannen till höger, att man lyfter glaset med höger hand och håller sin högerarm och armbåge intill sin egen kropp. Då blir det inte minsta "mur" mellan en själv och bordsgrannen. Om man däremot skålar genom att hålla ut armen i vinkel blir det ju tråkigt för den som får ens armbåge på kinden. Men formellt ska man ju inte skåla genom att ha armbågen ut, så svaret på din fråga är helt enkelt: behåll glaset i höger hand och se till att ha din högerarm intill dig själv - det är korrekt.

Ändå är det ganska många som uppfattar detta sätt som oartigt, och känner man den vibrationen från sin högra bordsgranne så tar man glaset med vänster hand - hellre det än att skapa irritation för en sådan struntsaks skull.

Magdalena Ribbing