Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 12:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/11/21/slarvinbjudan/

Fråga om hyfs och stil

Slarvinbjudan?

Fråga: Min kusin skall gifta sig. Inbjudan har kommit muntligen från min kusin via min mor som är min kusins moster. Besked om jag skall komma eller inte skulle ges senaste en månad före bröllopet. Inte angivet på vilket sätt jag skulle svara. Nu ringde min morbror till min far och meddelade ett bankkontonummer som vi kan sätta in presentpengar på. Detta förmedlas till mig av min far.

Jag tycker att stilen är urusel. Nu har jag inte någon kontakt med min kusin så jag tackade nej till bröllopet via sms. Jag tycker att jag svarade med samma stil som de. Jag kommer att sätta in en summa pengar och önska dem lycka till.  Gör jag rätt eller är det fel av mig att tycka att min kusin är nonchalant?

Svar: Tiderna förändras, och ungdomars sätt likaså. Här är en person, din kusin, som tar lätt på etiketten, inte tycker att man måste vara så formell när det gäller familjen, ger mor och moster i uppdrag att bjuda kusin för det blivande brudparet är alldeles för upptaget av att planera och ordna och tänka ut finesser som ska göra deras bröllop till världens finaste. Då hinns det inte med att skicka bjudningskort till familjemedlemmarna, särskilt inte en kusin som man har svag kontakt med.

Till de allra närmaste i familjen behövs egentligen inte regelrätta bjudningskort, kan jag tycka, där har man ändå hålla reda på alla detaljer om bröllopet. Men därifrån till att kräva svar på denna informella inbjudan en månad i förväg, och att leverera krav på pengar istället för present, är det långt. Så jag håller med dig om att det är slarvigt och pretentiöst i viss mening.

Helt okej att tacka nej, och rätt att lyckönska med en presentpeng.

Magdalena Ribbing