Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-05 10:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/11/23/bjudmatnej/

Fråga om hyfs och stil

Bjudmatnej?

Fråga: Det är väldigt få maträtter jag inte kan äta och jag är inte allergisk. Men vad jag inte kan äta är lever och njure utan att få kväljningskänslor. Det är väl inte så ofta man blir bjuden på dessa vid en middag. Är alternativet att avböja vid serveringen?

Om det skulle hända, skulle jag vid bordsservering tacka ja och sedan inte äta?

Svar: Inälvsmat brukar numera inte bjudas annat än när värdpersonerna verkligen är säkra på att alla gästerna uppskattar sådant. Annars är det ovanligt att man får njursauté exempelvis, eller kalvlever, även om bådadera är ansedda som fin mat och ofta bjöds förr på fina kalas.

Men i dag meddelar ett klokt värdfolk redan vid inbjudan om mer ovanlig mat planeras, som inälvor, surströmming, grodlår, så att gästen kan säga "tyvärr, x-mat och jag går inte bra ihop." Den frasen kan också användas vid en bjudning om man mot förmodan får sådan mat. Exempelvis svamp, som många människor absolut inte kan äta, men som gärna serveras, där är det rätt att gästen artigt avböjer istället för att ta en portion och antingen ogilla den eller lämna alltihop.

Så får du inälvsmat på en bjudning, säg diskret och milt till värdpersonen att du tyvärr inte går ihop med inälvsmat. Då får du antagligen något annat, eller kan ta enbart tillbehören, men med måtta så att de räcker till övriga!

Magdalena Ribbing