Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fråga om hyfs och stil

Skedfiness?

Fråga: Under en middag hos min farmor fick jag en reprimand. Jag hade placerat soppskeden på tallriken med sin buktande sida nedåt då jag skulle ta en klunk vatten, min farmor frågade insinuerade om jag redan var färdig. Jag fick sedermera höra att soppskeden skall läggas med sin buktande (konvexa) sida uppåt om man ej har ätit färdigt. Detta var för mig främmande. Har min farmor rätt?

Svar: Helt nytt för mig – och saknar relevans i svenskt bordsskick. Kanske skulle det kunna finnas en grund till skedfinessen så att om soppskeden vänds med sin skålsida neråt är den tom, ligger den med skålsidan upp kan det se ut som om den ska fyllas. Här var det ju tvärtom och till det kan jag inte tänka ut något skäl.

Men som sagt, i prydligt svenskt bordsskick vänder man inte skeden på det sätt du beskriver.

Magdalena Ribbing