Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 09:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/12/13/brollopskulor/

Fråga om hyfs och stil

Bröllopskulör?

Rätta artikel

Fråga: I december är vi bjudna på bröllop. 110 personer. Klädkod: mörk kavaj. Kan jag ha en svart/vit klänning med röd sjal till? (svart botten med vita "fläckar" på). Jag vet att vitt, svart och rött är inte lämpliga färger enligt "vett & etikett"…

Svar: Bäst är att du försöker hitta något annat till bröllopet, svart och vitt är som du själv vet, ansett som olämpligt just på bröllop (inte rött däremot, det är helt rätt för bröllopsgäster, trots den löjliga myt som spritts om att röd klädsel vore en markering av ett förhållande med brudgummen, men det påhittet är ju så otroligt korkat så det måste alla glömma).

Kan du hitta något annat än din svartvita klänning är det bra. Röd schal är helt okej, förstås. Om du ändå tar din svartvita klänning hjälper en schal i stark färg till att ”färgsätta” till bättre lämplighet – men fortfarande är det allra bästa att avstå från svart och vitt som kvinnlig bröllopsgäst. Det är nämligen så många som tror att det är nästintill farligt med de färgerna på bröllop så det är klokt att undvika dem.

Och så hoppas jag att klädkoden är Mörk kostym - Mörk kavaj finns inte som etablerad klädkod, Mörk kostym heter det som är steget under Smoking, och så finns Kavaj som är steget under Mörk kostym.

Magdalena Ribbing