Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 09:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/12/18/julfirarnej/

Fråga om hyfs och stil

Julfirarnej?

Rätta artikel

Fråga: Jag är en tjej på 20 år som helst skulle slippa att fira jul över huvud taget och funderar över om det är okej gentemot familjen. Känner att det inte är dags att ställa till med en scen såhär dagarna innan men skulle gärna få ett svar inför kommande år. Till saken hör att föräldrarna är skilda och det alltid är en fråga om vem jag ska vara hos. De senaste åren har jag beslutat att vara vartannat år med mamma och pappa vilken inte bidragit till att underlätta.

Till saken hör att jag helst skulle slippa hela julen - jag känner bara att det är hysteriskt, har aldrig gillat stora sällskap och att jag är ideologiskt emot konsumism vilket jag hur jag än har försökt få mina föräldrar, mormor och farmor att respektera inte får gehör för. Jag menar inte att de inte får byta julklappar och dylikt med varandra, men jag har uttryckligen bett om att inte få några (gäller även födelsedagspresenter) vilket de väljer att ignorera med motiveringen "ja men något vill du väl ändå ha".

Min fråga är alltså om det är okej att helt avstå julfirande eller om jag bör bita ihop för familjens skull, det handlar ju endast om några få dagar om året? Och om jag bett om att inte få julklappar och födelsedagspresenter kan andra då förvänta sig att få gåvor av mig?

Svar: Din fråga är högst relevant och ditt problem, som man kan kalla det, har blivit vanligare under de senare åren. Förr var julaftnarna inte den orgie i presenter som de har kommit att bli med ett ökande välstånd hos allt fler. Det är bara ett halvsekel sedan som barn brukade få nödvändigheter i julklapp, som kläder och det slags böcker som bildningen krävde. Jag förmodar att i de många familjer där man har råd skulle barnen bli besvikna om de "bara" fick ett par nya jeans i julklapp och kanske en bra bok. I andra familjer utan överflödstillgång skulle kanske just en sådan present vara det högst önskade men onåbara.

Du kan använda detta slags argument när du förklarar för din familj att du har bestämt dig för en time-out beträffande julfirande, och avstår från att fira med dem. Men du får förstås vara beredd på att det blir ledsna miner, barnen är julens huvudpersoner, och du är ju familjens barn hur vuxen du än är!

Var noga med att du inte vill ha julklappar och inte heller tänker ge några. Säg det där om konsumismen, överflödet och vad du tycker passar, och säg att du tar en time-out. Det ger ändå en liten öppning för familjejular framöver – någon obestämd gång.

Magdalena Ribbing