Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 20:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/12/21/motesfilmande/

Fråga om hyfs och stil

Mötesfilmande?

Rätta artikel

Fråga: På dagis är det ett föräldrapar som alltid vid samtal med personalen filmar mötena, dvs tar upp både bild och ljud. Det sker öppet men någon förklaring har de aldrig givit och ingen har vågat frågat varför de gör det. Personalen verkar rejält besvärad och nervös men vill dölja det för de vill väl uppfattas som att de tål det mesta. Hur hantera detta? Är inte föräldrarna i detta fall gränslösa, liksom personalen som inte säger ifrån?

Svar: Det du beskriver har jag aldrig hört talas om. Att banda samtal med personalen verkar överambitiöst, som om "här måste vi ha bevis på exakta ord om det skulle bli problem". Beteendet är så konstigt att personalen bör fråga vad filmmaterialet ska användas till. De som filmar kanske gör en dagisdokumentär? Man kan inte veta i dessa tider!

Finns det en anledning bakom filmandet, som inte framgår av din fråga? Är barnet ett så kallat problembarn? Då kanske föräldrarna tycker sig ha en orsak till att dokumentera vad som sägs. Men oavsett orsak måste givetvis dagisföreståndaren fråga vad syftet är. Det kan ju göras utan aggression.

Magdalena Ribbing