Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 19:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/12/25/sta-upp-artighet/

Fråga om hyfs och stil

Stå-upp-artighet?

Rätta artikel

Fråga: Skall man resa på sig oavsett situation, plats och tidpunkt? I en salong, i ett uppehållsrum i skolan och kontorsrum?

När en bekant eller obekant människa träder in i ett rum där man själv sitter ned, under till exempel ett informellt möte eller en mindre tillställning för en utvald skara skall man då under alla omständigheter ställa sig upp och ta i hand? Betraktas det som ohyfsat att sitta ned och ta i tass?

Svar: När en man ska resa sig - eller en kvinna för en annan äldre kvinna - beror på omständigheterna. Det är en gammal artighet att inte förbli sittande när en annan person står upp. Man ställer sig upp när tydligt äldre personer, eller för den delen statsöverhuvuden eller kungligheter i sin kapacitet av symboler för nationen står, exempelvis.

Men i det normala vardagslivet ställer man sig inte upp om detta skulle åstadkomma krångel för övriga, exempelvis om man sitter vid ett bord som är så fyllt av föremål (krogbord) att man riskerar att vräka omkull något om man trasslar sig upp. Då markerar man genom att räta på ryggen tydligt och med någon liten gest, ta i bordskanten exempelvis, visa att man hade ställt sig upp om det hade varit möjligt.

Kommer en person in i ett sällskap som är sittande så reser man sig efterhand som man hälsar på personen, men inte alla män i givakt samtidigt! I skolan - ja, där ska elever enligt gammal sed ställa sig upp när en lärare kommer in i rummet, men så tror jag inte att man gör i nutid, vilket ju också föranleder din fråga, vore det naturligt inlärt att man reser sig upp framförallt för överordnade skulle du inte ha behövt fråga.

Att en man sitter ner och tar i hand för att hälsa är vanligen oartigt, men undantag finns alltid.

Magdalena Ribbing