Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 01:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/12/26/ankomsttid-2/

Fråga om hyfs och stil

Ankomsttid?

Rätta artikel

Fråga: Min sambo och jag har lite olika uppfattning om när vi ska beräkna ankomsttid då vi är bortbjudna, och det samma när vi väntar gäster. Jag är uppväxt i en mer kontinental familj än min sambo och tycker därför att ett utsatt klockslag för en vanlig middagsbjudning bör saltas med minst tio minuter, gärna en kvart, men inte mer än 20 minuter. Min sambo tycker däremot att vi ska stå och ringa på prick på klockslaget. Vad skulle du säga i frågan? Kommer fint folk lite sent?

Och vad gäller gäster som ska komma till oss, så räknar jag alltid att de kan komma på minuten men tycker att det är helt okej att de kommer 15 minuter efter utsatt tid. Middagen serveras någon halvtimma efter att gästerna kommit. Min sambo tycker att detta är alldeles för lång tid, och då han oftast lagar maten blir det också ofta enligt hans pipa. Vid ett tillfälle hann gästerna knappt få av sig ytterkläderna innan de blev visade till matbordet.

Som tur är har vi vänner och bekanta med en god portion humor och min sambo är en uppskattad personlighet såväl som kock i umgänget. Därför är frågan inget större problem men det vore ändå trevligt att veta, om det skulle falla sig att vi bjuder eller blir bjudna till några mer nogräknade personer, om hur en ska förhålla sig till ankomsttid och när maten kan serveras.

Svar: Ankomsttiden för gäster varierar mellan olika kulturer. I svensk vedertagen tradition är det vanligen exakt inbjudet klockslag som gäller – med marginal för transportproblem osv, upp till tio minuter eller en kvart högst. Senare än så kommer man inte, men kan givetvis ringa och förklara att bussen ställts in eller vad det nu är som orsakar en senare ankomst än denna kvart.

Att servera middagen fem minuter efter angiven tid är inte artigt och inte praktiskt. En halvtimme är bättre, det ger gästerna en chans att samlas och ta en drink, prata lite och vänta på maten istället för att maten ska börja intas omedelbart.

Magdalena Ribbing