Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 14:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/12/28/citydress/

Fråga om hyfs och stil

Citydress?

Rätta artikel

Fråga: Berättade för några av mina vänner att jag i min ungdom var på ett bröllop där herrarna hade citydress. De hade då uppfattningen att jackett var samma sak, men som jag minns det var citydressen ljusgrå. Jag undrar därför hur en citydress ser ut.

Svar: Man kan säga att citydressen var den finare sortens kavajklädsel, men det var förr! Kavajen ska vara svart, med vit skjorta och svart väst samt svarta byxor med tunna vita eller ljusgrå ränder. Slipsen brukar vara silvergrå.

Jacketten har en rock med egen skärning, svalstjärt brukar den beskrivas som. Randiga byxor är vanligast men jacketten förekommer också grå, helt eller delvis, enligt brittisk noggrann klädetikett olika för skilda tillfällen som Royal Ascot osv.

Magdalena Ribbing