Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-15 02:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2013/01/26/etikettspalten-hyfs-i-cyberrymden/

Etikettfrågan

Etikettspalten: Hyfs i cyberrymden

Det små snabba meddelanden som heter sms, short message service, kan liksom mejl verka som muntliga samtal genom sin snabbhet. Men ett skrivet ord har en helt annan tyngd än ett talat. Säger man vänligt leende ”vilken buse du är” till någon som har gjort något man inte är helt ense med, kan det låta nästan gulligt. I skrift kan det upplevas på motsatt sätt. Den man talar med hör ett tonfall, ser gester och mimik. Ord som man läser uppfattas på annat sätt än man menat. Muntligt uttalade ord kan man själv korrigera, men de som skrivits finns kvar. Därför är det viktigt att inte skicka sms och mejl med anklagelser, hårda ord, gräl osv om de inte är väl övertänkta och helst har vilat ett par timmar innan de sänds.
Älsklighetsmeddelanden däremot kan skickas iväg på sekunden till den mottagare som man vet välkomnar dem!

Felstavningar förekommer på grund av snabbheten i tekniken mycket ofta i sms och även i mejl. Sådant accepteras av kompisar med flera utan knot. Men skickar man mejl till exempelvis en arbetsgivare är det bra med rättstavad text.

Att skicka privatmejl till andras arbetsdatorer är inte självklart, bäst är att skilja mellan mejl på jobbet och privat. Personliga meddelanden till en arbetsplats kan bli pinsamt för mottagaren, alla anställda får inte ta emot och skicka privata mejl. En privat mejlbox är bättre för personliga meddelanden.

Ofta kan det kännas som omöjligt att besvara alla mejl man får på sin arbetsplats. Det behövs inte heller när det gäller massutskicken, om det inte särskilt påpekas att svar önskas, som till en konferens eller bjudning. Reklam av olika slag behöver man inte besvara trots uppmaning. Däremot ska man faktiskt försöka svara på det som har en personlig fråga eller kommentar, med ett aldrig så kort ”okej” eller ”återkommer” eller ”tack”. Det är vanlig hövlighet. Särskilt med tanke på teknikens svagheter är det viktigt med en bekräftelse på ett mottaget meddelande.

Magdalena Ribbing