Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-27 08:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2013/01/30/brudnabbsvitt/

Etikettfrågan

Brudnäbbsvitt?

Fråga: Finns det från förr någon bestämmelse hur brudnäbbars klänningar ska se ut med tanke på färger?

I min barndoms kyrka i Härjedalen var vi alltid och tittade på brudpar i kyrkan, och brudnäbbar hade aldrig vita klänningar utan det var klänningar med pastellfärger. Jag har för mej att det är endast bruden förbehållet att ha vit klänning, men jag har ju sett att på kungliga bröllop även brudnäbbar är klädda i vitt. De ska väl se ut som småbrudar.

Svar: "Förbudet" mot vit klädsel vid bröllop är att bruden har ensamrätt till den helvita klädseln så att ingen annan ska misstas för just bruden den dagen. Det är alltså en artighet, en mycket vedertagen sådan. Men små barn i vita kläder är ju inte brudklädda och det går alltså bra - och är vanligt utomlands - att barnen i en brudnäbb är vitklädd. I svensk sed är pastellfärger vanligare, men vill man ha vitklädd brudnäbb är det inte något som strider mot god sed.

Magdalena Ribbing