Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-18 20:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2013/01/31/forvagsinbjudan/

Etikettfrågan

Förvägsinbjudan?

Fråga: Jag undrar vad som gäller med s.k. save the date-inbjudningar. Vi fick ett sådant i oktober för ett bröllop som äger rum i maj. Det känns som att man inte kan tacka nej till bröllopet då "riktiga" inbjudan kommer (eller man kan ju alltid tacka nej, men kanske du vet vad jag menar) - man har ju vetat om det så långt på förhand.

Å andra sidan är jag inte nära bekant med paret och om någon av mina närmaste råkade ha bröllop/dop/studentfest vid samma populära tidpunkt skulle jag kanske välja att gå på den istället. Till saken kommer också att jag bor långt från festorten, det blir inte himla dyrt att resa men det är ett projekt med att åka tidigare från jobbet etc. Det känns "fel" att tänka att det är besvärligt att ta sig till festen när man haft så lång tid på sig att ordna med ledigt och transport.

Sammanfattningsvis försöker jag inte säga att jag inte skulle vilja gå på festen, jag försöker bara fundera på frågor som kan uppkomma vid dylika save the dates. Har du någon syn på saken?

Svar: Visst kan du tacka nej när den formella inbjudan anländer - även om du har vetat sju månader i förväg att du blir bjuden på bröllopet kan du ju veckan innan inbjudan kommer ha fått veta att du måste åka på tjänsteresa, att du bryter ett ben och inte kan gå, att någon i din närhet blir sjuk och behöver dig, att det har uppstått något vad som helst som gör att du inte kan närvara. Det är inte detsamma som ett tvång att infinna sig när man får ett spar-detta-datum-kort, inte heller när man får en inbjudan.

Du tackar ja om du vill, har råd, tycker det är roligt att gå. Du tackar nej om du har något skäl, vilket som, att inte gå. Och du svarar vänligt på inbjudan förstås, oavsett om du kan gå eller inte, och anger för ett eventuellt nej-tack den orsak du har, om du vill vara snäll. Annars räcker "tyvärr är jag förhindrad att närvara". Det kan ju vara just avståndet, och din arbetstid. Inbjudaren ska absolut inte fråga dig varför du inte kan närvara! Har du en anledning som du kan ange så gör du det, för att vara artig. Men du måste inte!

Men vet du redan när spar-detta-datum-kortet kommer, att du vid tiden för festen kommer att vara utomlands eller av annat skäl inte kan närvara, så svara genast nej tack, det är hövligt och en hjälp till inbjudarnas planering.

Magdalena Ribbing