Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-19 10:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2013/02/01/presentundvikande/

Fråga om hyfs och stil

Presentundvikande?

Fråga: Jag och min fästman är mitt uppe i våra bröllopsplaner och har därför under en tid sparat ihop de pengar som behövs för att betala det relativt kostsamma bröllop vi vill ha. Vi vill kunna bjuda många och känna att de som delar vår glädje får komma till en fin middag och genomtänkt fest. Vi tycker också att det känns viktigt och roligt att vi får bjuda på och ordna festen själva.

Nu är vi mitt uppe i att skicka ut inbjudningarna, och har i samband med detta börjat fundera på bröllopspresenterna. Vi har nämligen förstått att vissa redan funderar över bröllopspresenter. Vi har släkt och vänner som valt att ha otraditionella och mindre bröllopsfester eller tillställningar och många i vår generation har då önskat sig pengar till bröllopsresan. Nu har vi förstått att några av våra gäster tänker att detta också gäller oss, och att de ska ge ett bidrag till vår bröllopsresa. Resan är dock redan betald och vi tycker att det känns konstigt och obekvämt att ta emot pengar som vi inte använder till något särskilt. Dessutom känns det lite som att våra gäster då betalar för det vi egentligen vill bjuda på.

Vi förväntar oss naturligtvis inte några presenter alls egentligen, men vet ju att vi kommer att få, och hoppas då att vi kan få saker som blir fina minnen och som påminner oss om givaren och tillfället. Vi vet att man kan göra – eller åtminstone att folk gör – en lista över saker som man önskar sig, men tycker att också det känns obekvämt. Vi vill ju inte begära saker av våra gäster. Och man kan väl inte skicka ut en sådan lista? En lista på saker som vi önskar oss kan ju dessutom sända fel budskap eftersom vi mer än gärna vill ha omtänksamt egenpysslade ting eller arvegods. Vi har också gäster som reser från andra länder och att ens få presenter av dem känns märkligt. Vi vill inte på något sätt antyda att man bör ge en present som dessutom ska vara köpt. Men vi vill ju också hjälpa våra gäster och vara förberedda på de frågor vi kan få. Vi har funderat på om man på något sätt kan låta gästerna veta vilken servis vi samlar till så att de har något alternativ. Men hur gör vi egentligen? Och vad är god sed?

Svar: Intressant fråga - och ovanlig, det vanliga är motsatt frågeställning, som har förekommit i spalten otaliga gånger, alltså att brudparet önskar sig pengar från sina gäster.

En möjlighet är att på inbjudan skriva "våra gästers närvaro är den bästa presenten till oss - eventuella frågor besvaras av Xxx på tel 0000". Och så ber du Xxx som är någon närstående att säga att hon eller han råkar veta vad du och din fästman vill angående presenter, alltså att ni inte önskar er pengar men blir glada för något hemgjort eller ärvt, alternativt någon del till servisen Yyy.

Till gästerna som kommer från andra länder och har kostat på en dyr resa kan du ju skriva ett par rader direkt på bjudningskortet om att ni är så glada att de kommer till bröllopet att ni hoppas att det får ersätta eventuella presenter.

Magdalena Ribbing