Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-08 07:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2013/04/09/tandpetare/

Etikettfrågan

Tandpetare?

Fråga: Mitt bidrag till fråga är vad du anser vara "värst" av följande synder. Inom bekantskapskretsen florerar två ofta diskuterade ovanor.
1. Gift par petar alltid sina tänder efter vilken mat det vara månde. Ingen skillnad mellan kaffe med kaka eller trerätters. Vid det sistnämnda åker tandpetare upp tre gånger.
2. Kvinnlig bekant stoppar kniven i mun.

Vi tillhör samma umgängeskrets och jag blir ofta anlitad som bollplank. Tandhygienisterna är medvetna om att tilltaget inte är snyggt, men de "bara måste, har mellanrum där mat fastnar". Vet att jag vid något tillfälle sagt att jag tycker också att det är besvärligt, hör nog till ökande ålder.

Svar: Tandpetning är, brukar jag säga, en syssla för ensamseglare. Det finns ingen möjlighet att peta tänderna i sällskap och samtidigt göra anspråk på att bete sig väluppfostrat, snyggt och korrekt. Måste man peta tänderna går man undan och gör det osedd.

Att stoppa kniven i munnen är ouppfostrat och fel i många kulturer, en kniv var ursprungligen ett vapen och ett sådant har man inte i sin mun. Vet man inte detta så kanske det är dags att lära sig denna enkla del i ett hyfsat bordsskick.

Jag kan inte avgöra vad som är värst, bara meddela att ingetdera är godtagbart i andras sällskap. Tandpetarfolket och kniv-i-gapet-folket ägnar sig åt det som passar dem utan hänsyn till omgivningen. Det är tråkigt.

Magdalena Ribbing