Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-01 19:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2013/04/25/amma-offentligt-ratt-eller-fel/

ETIKETTFRÅGAN

Amma offentligt - rätt eller fel?

Mammor ska kunna amma överallt när de vill, anser många. Föreningar bildas, videos läggs ut och det går alltid ut på att kvinnor ska vistas där de vill även om de måste amma en baby. Detta kan jag hålla med om till åtminstone nittio procent.
Men vilken uppståndelse det blev när jag i morse diskuterade offentlig amning i Sveriges Radios morgonprogram P1 Morgon! Kommentarerna forsade in till SR, det skapades omgående en tråd på nätet, olika medier blev nerringda och krävde kommentarer från mig. Många av de kritiska lyssnarna har bara brytt sig om att förstå en del av det jag sade och bestämt sig för att jag har åt skogen fel.

Men det jag tydligt och genast sade var jag inte har något emot att mödrar ammar sina barn offentligt – men att om de befinner sig där amning inte förväntas ska de ta lite hänsyn till omgivningen. Amma diskret föreslog jag. Ser man sig om finns vanligen någon lugnare vrå på kaféet än precis vid det sorlande bordet i mitten av krogen, den späckade guidningen på museet eller första bänk på begravningen. Just denna ”lugnare vrå” har retat upp en del som skriver att jag anser att mammor ska förvisas till någon vrå. Nej, jag tycker inte att en mamma ska parkera sig i någon vrå – men just när ammandet pågår kanske hon kan gå iväg ett par meter från krogsorlet eller trafikbruset på uteserveringen. Inte minst för babyns skull. Lite matro kan inte vara fel.

Dessutom berättade jag att till min spalt här på DN.se kommer mängder av frågor särskilt från brudpar angående ammande gäster – som brudparet vill slippa. Det finns rimligen en anledning till denna önskan. De som läser min spalt vet att frågan har varit uppe många gånger. Och så tog jag som exempel superkalaset Nobelfesten som de allra flesta känner till och har sett på bild; där har det knappast förekommit någon amning vid bordet. Varför skulle inte brudparets största fest i livet visas samma hänsyn?
För min personliga del, påpekade jag även i SR, är det inte något problem med ammande mödrar på offentliga platser. Jag har inget intresse av att stirra på dem. Men av de många frågorna genom åren vet jag att många tycker att det är olämpligt att behöva se en kvinna amma sin baby i åsyn och åhöro av helt obekanta personer.

Så varför blir andra så ofta störda av att en mamma ger sitt barn mat? Det får forskarna ägna sig åt att ta fram. Jag kan bara ana en orsak i att kvinnobrösten i vår sexualfixerade tid framförallt betraktas för att väcka attraktion. Kvinnor lägger ner stora resurser för att förbättra sina bröst och det är knappast för att göra en framtida amning säkrare. Ändå tas vanligen inte dessa bröst, naturliga eller förändrade, fram oklädda i offentlig miljö. Möjligen kan det därför vara svårt för omgivningen att hantera en situation där dessa hittills delvis skylda bröst plötsligt byter status från sexattribut till att få beskådas av alla som matleverantörer till en baby.

Nu tycker jag också att flertalet ammande mödrar som jag har sett förstår att agera med diskretion, de har anpassad klädsel och är sällan utmanande. Men de som inte bryr sig om andras närvaro finns också, och det är dessa som gör att frågan väcker starka känslor.
Rätten att amma överallt ska givetvis finnas. Men den rättigheten bör hanteras med varsamhet – och med tolerans från alla håll.
Magdalena Ribbing