Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 19:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2013/05/20/lanebokssabotage/

Fråga om hyfs och stil

Lånebokssabotage?

Fråga: Jag har lånat en bok på biblioteket, första delen på Min Kamp av Knausgård. Det som retar mig är att någon har vikt hörnen som bokmärke. Hur kan man göra så i en lånebok? För mig tyder det på en otrolig nonchalans mot andras ägodelar. Det är ju lika lätt att lägga en bit papper som bokmärke, detta är ett otroligt ofog.

Så varför ser jag vikta hörn i min biblioteksbok?

Svar: Därför att människor som lånar böcker inte begriper vad ett lån är utan hanterar böckerna som om de vore låntagarens egendom. Man kan verkligen tillåta sig att tycka att det är sorgligt med bokägare som gör så mot sina böcker, men då är det åtminstone deras ägodelar som saboteras, inte allmänhetens som biblioteksböckerna är.

Så länge inte lånade böcker gås igenom med låntagaren närvarande vid återlämnandet för att skador ska kunna påtalas får du stå ut med de vikta hörnen. Det må vara beklagligt men är det pris vi får betala för att slippa ett samhälle som kontrollerar minsta detalj.

Frågan är om det skulle hjälpa att det stod på skyddsomslagen till låneböckerna "Vik inte hörn, var varsam med ditt lån". Eller något liknande.

Magdalena Ribbing